Articles, Distributor News, E-library & News, Featured on homepage, Knowledge, News & articles

Besparingsmogelijkheden tot wel 50% met het meten van argon

Argon is een veelgebruikt beschermgas in de industrie. Met een kostprijs van zo’n 3 tot 4 euro per kubieke meter kan het besparen op het verbruik of de lekkage van argon onderaan de streep een aanzienlijke kostenreductie realiseren. Een autofabriek in de VS bespaarde 50% op de kosten voor Argon door gebruik te maken van een VPFlowScope in-line flowmeter van VPInstruments.

Argon is een inertgas: het is niet brandbaar en wordt gebruikt als beschermgas voor metaal om oxidatie tijdens het lasproces te voorkomen. Het wordt ook gebruikt voor het verpakken van vlees en voedsel, om dit vers te houden en de kleur te bewaren. Argon is echter duur: het gas kost 3 tot 4 euro per kubieke meter.

Besparingen in een autofabriek

In een autofabriek in Tennessee, Verenigde Staten, worden argon en argonmengsels gebruikt als beschermgas voor MIG/ TIG-lasrobots. Om inzicht te krijgen in het verbruik van het inertgas besloot de manager onlangs om een VPFlowScope In-line flowmeter te plaatsen in de belangrijkste argontoevoerleiding. Zoals de meeste fabrikanten in de industrie, koopt de fabriek argon in vloeibaar gemaakte tanks. Het argon wordt verdampt in grote warmtewisselaars, vervolgens verlaagd tot de juiste druk en dan verstuurd naar alle productie-lijnen in de fabriek waar het gas nodig is.

De fabrikant investeerde in een fabrieksbreed monitoringsysteem voor alle roterende apparatuur, dat draadloos kan worden uitgelezen. “Het was heel eenvoudig om de VPFlowScope In-line aan te sluiten via de 4-20 mA uitgang en deze online te krijgen in ons systeem,” legt de manager uit.

VPFlowScope In-line in pipe with 3-line display with optional built-in data logger

De VPFlowScope In-line is eenvoudig aan te sluiten via de 4-20 mA uitgang en vervolgens online te koppelen aan besturingssystemen.

Het vaststellen van de baseline

Tijdens een van de eerste weekenden na de installatie van de flowmeter kon de fabriek de hoofdtoevoer naar de fabriek tijdelijk afsluiten en ging de flow naar nul, zoals het hoort. Toen men vervolgens een klep opende, ontdekte men dat er een gestage flow van 24 m3n/h werd verbruikt door apparatuur, zonder dat er enige productie plaatsvond. Tijdens normale productiedagen bedroeg het verbruik ongeveer 46 m3n/hr. Er was dus overduidelijk sprake van lekkage, die overeenkwam met de helft van het reguliere verbruik.

“Nu we een flowmeter hebben, kunnen heel eenvoudig het verbruik metenen de feiten aantonen aan ons management…”

In totaal bedragen de jaarlijkse kosten voor argon bij de Amerikaanse autofabriek ongeveer 145.000 euro per jaar. “Dit betekent dat er een enorm besparingspotentieel is van wel 50%” legt de manager uit. “Nu we een flowmeter hebben, kunnen heel eenvoudig het verbruik meten en de feiten aantonen aan ons management. We denken dat 80% van de lekken eenvoudig te verhelpen is, door oude magneetkleppen en uitgedroogde slangen te vervangen. De fabriek is namelijk al zo’n 30 jaar oud. Wat betreft de resterende 20%: we zullen moeten zien hoe we daarmee omgaan, maar uiteindelijk komen we er wel. En nu hebben we een instrument om deze besparingen bij te houden.

Dankzij de VPFlowScope in-line flowmeter werd snel duidelijk dat er zo’n 24 m3n/h van het kostbare argon weg lekte.

De vervolgstappen

Argon is niet het enige gas dat in deze fabriek wordt gebruikt. Er wordt ook een ander gasmengsel gebruikt bij diverse productieprocessen. Binnenkort zullen er twee extra VPFlowscope In-line flowmeters worden geïnstalleerd om het verbruik van dat mengsel in beeld te brengen. Daarnaast zal ook de perslucht worden gemonitord. Met 3 stuks 250 kW compressoren op locatie zijn er mogelijk ook grote besparingsmogelijkheden op het gebied van perslucht. Uit ervaring in de industrie blijkt dat in vrijwel alle situaties er perslecht in meerdere of mindere mate verdwijnt door lekkage. De Amerikaanse autofabriek heeft inmiddels vijf extra flowmeters besteld, elk voor een andere installatie.

Het besparingspotentieel bij de Amerikaanse autofabriek

De producten die worden gebruikt in de autofabriek:
– VPFlowScope In-line, gekalibreerd voor argon, geleverd door VPInstruments
– Draadloze, 4-20 mA omvormer
– Conditiemonitoringsoftware
– Besparingspotentieel: €70.000

This article is written and published on Process Control in December 2022.